Indrukwekkende oorlogservaringen
Als kind woonde Geese met zijn ouders, twee oudere broers en een zus op een kleine boerderij met een paar koeien in Opende. Zijn vader werkte op een dorsmachine en als jongetje vond hij het altijd een feest om samen met zijn vader op de dorsmachine bij de boeren langs te gaan. In de tweede wereldoorlog moesten de boeren een deel van de oogst afstaan aan de Duitsers. Dat stond netjes op het dorsbriefje. Maar vader was stiekem aan het onderhandelen met de boeren om toch wat graan apart te leggen, zodat zowel de boer als het gezin Bijstra wat extra had. Dit graan moest dan ’s avonds stiekem naar de molen, zodat het gemalen kon worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gezin tijdens de oorlog altijd genoeg te eten had.
Ook is tijdens de oorlog een Australisch vliegtuig (Halifax) voor hun huis neergestort, waarbij zeven mensen zijn omgekomen. Als jongetjes gingen ze er natuurlijk naar toe om kostbare spulletjes te verzamelen, zoals een parachute, waar een mooie blouse van gemaakt kon worden voor zijn zus. Ook vond hij een wijsvinger. “Als klein jongetje ben ik daar best wel van geschrokken. Ik heb snel met mijn vingers een gat geklauwd in de modder en die wijsvinger daarin verstopt. En ik heb er nooit meer over gepraat.”
Naast zijn werk als plaatselijke smid en later automonteur vond hij nog genoeg tijd om het monument dat herinnert aan de vliegtuigcrash 43 jaar lang te onderhouden. Hiervoor, maar ook voor zijn actieve rol in vele besturen zoals het kerkbestuur en het schoolbestuur in Opende, heeft hij een koninklijke onderscheiding gekregen (Orde van Oranje Nassau).